ANALISIS TINGKAT KEPUASAN PELANGGAN TERHADAP KUALITAS PELAYANAN DELIFA SPACE SELF-PHOTO STUDIO KABUPATEN SIDENRENG RAPPANG
Keywords:
Delifa Space, Customer Satisfaction, Service Quality, Self-Photo StudioAbstract
The Self-Photo studio industry is growing rapidly along with the increasing trend of instant photography and customer demand for a more personalized photo experience. Delifa Space Self-Photo Studio needs to understand the level of customer satisfaction to improve its services. This study analyzes customer satisfaction with service quality at Delifa Space using the SERVQUAL approach. The quantitative method is applied with a questionnaire distributed to 73 respondents, determined using the Slovin formula with a 10% error tolerance. Data were analyzed using IBM SPSS Statistics V22 through validity, reliability, normality, and simple linear regression tests. The results showed that service quality has a significant effect on customer satisfaction (Sig. <0.05), with physical evidence and reliability dimensions as the main factors. Customers consider physical facilities and service consistency more in assessing their experiences. However, aspects such as the variety of photo props, flexible reservation systems, and the comfort of the studio space still need to be improved. Delifa Space is advised to improve the studio layout, lighting, variety of photo props, and ensure the timeliness of service, consistency of shooting procedures, and staff responsiveness to increase customer satisfaction and loyalty.Downloads
References
Andhika Pratama, & Christina Dwi Astuti. (2024). Pengaruh Faktor Internal Dan Eksternal Terhadap Minat Mahasiswa Akuntansi Untuk Mengikuti Program Mbkm. Journal of Social and Economics Research, 5(2), 2038–2050. https://doi.org/10.54783/jser.v5i2.269
Azizah, N., Dahliani, Y., & Qomaruzzaman Ratu Edi, B. (2023). Pengaruh Citra Merek, Kualitas Produk, Desain Dan Iklan Terhadap Keputusan Pembelian Kendaraan Bermotor Honda Scoopy Di Kecamatan Mayang Jember. JMBI : Jurnal Manajemen Bisnis dan Informatika, 4(1), 93–107. https://doi.org/10.31967/prodimanajemen.v4i1.912
Delima, M., & Puspitasari, D. (2023). Analisis Kepuasan Pelanggan Pada Bengkel Cs Knalpot Semarang Dengan Metode Service Quality (Servqual) Dan Importance-Performance Analysis (Ipa). Jurnal Ilmiah Teknik Industri, 3(2), 206–223.
Dimas, D. K., & Soliha, E. (2022). Pengaruh Kualitas Pelayanan, Fasilitas Dan Lokasi Terhadap Kepuasan Pelanggan pada My Kopi O Semarang. YUME: Journal Manager, 5(1), 348–358. https://doi.org/10.37531/yume.vxix.553
Haslindah, Wahyuni Saleh, I. A. P. dan E. S. (2024). Analisis strategi pemasaran produk tabungan pada pt. bank mandiri kcp sidrap rappang. Journal, Communnity Development Tabungan, Produk Mandiri, Bank, 5(5), 9285–9291.
Khansa, R. S. N. (2020). Pengaruh Kualitas Pelayanan, Fasilitas, Dan Promosi Terhadap Kepuasan Konsumen Pada Rockstar Gym (Studi Kasus Cabang Lippo Mall Purijakarta Barat). Jurnal STEI Ekonomi, 20(Xx), 8. http://repository.stei.ac.id/3253/1/Jurnal Indo Ratu Syifa-dikonversi.pdf
Muh Kadafi. S, N. K. (2022). Analisis kualitas pelayanan terhadap kepuasan konsumen di cafe warga kopi kecamatan bacukiki kota parepare. 1(1), 1–10.
Murtiningsih et al. (2020). Analisis Pengaruh Kualitas Pelayanan Dan Harga Terhadap Loyalitas Pelanggan Dengan Kepuasan Pelanggan Sebagai Variabel Mediasi. 20(1), 34–43.
Nizar, N. I., & Nazir, A. (2020). Faktor Human Capital Pada Pertumbuhan Ekonomi Kreatif. Jurnal Mandiri : Ilmu Pengetahuan, Seni, dan Teknologi, 4(1), 52–65. https://doi.org/10.33753/mandiri.v4i1.103
Nurhastuti, E. F., Prabowo, H., & Indiworo, R. H. E. (2024). Pengaruh Price dan Experiential Marketing Terhadap Revisit Intention Melalui Customer Satisfaction Sebagai Variabel Intervening Pada Customer Puninoth Studio Self Photo Studio Semarang. Jurnal Ilmiah Manajemen, Bisnis dan Kewirausahaan, 4(1), 69–85. https://doi.org/10.55606/jurimbik.v4i1.738
Pokhrel, S. (2024). Pengaruh Kualitas Pelayanan Terhadap Loyalitas Pelanggan Yang Dimediasi Oleh Kepuasan Pelanggan Richeese Factory Di Kota Bandung. Αγαη, 15(1), 37–48.
Rahmadani, Suardana, & S. 2019. (2023). Pengaruh Kualitas Produk dan Kualitas Pelayanan terhadap Kepuasan Konsumen pada Rumah Makan Aroma Malaja. Oikos: Jurnal Kajian Pendidikan Ekonomi dan Ilmu Ekonomi, 2(2), 2549–2284.
Safitri, L. (2022). Analisis Kualitas Makanan, Citra Kota, Dan Promosi Terhadap Kunjungan Ulang Pada Wisata Kota Bukittinggi Sumatera Barat Dengan Kepuasa Pelanggan Sebagai Variabel Intervening. Jurnal Ilmu Manajemen Terapan, 3(3), 270–289. https://doi.org/10.31933/jimt.v3i3.831
Sudarnice. (2020). Pengaruh Kualitas Layanan Dan Tingkat Kepuasan Pelanggan Terhadap Loyalitas Pelanggan Pada Minimarket Alfamidi Kolaka. 9(2), 280–293.
Sudrajad JS, & Andayani, N. R. (2019). Analisis Kepuasan Pelanggan Terhadap Kualitas Pelayanan Di Pt Ramajaya Copier. Journal of Applied Business Administration, 3(1), 119–131. https://doi.org/10.30871/jaba.v3i1.1291
Suwarsito, S., & Aliya, S. (2020). Kualitas Layanan Dan Kepuasan Serta Pengaruhnya Terhadap Loyalitas Pelanggan. Jurnal Ilmiah Bina Manajemen, 3(1), 27–35. https://doi.org/10.33557/jibm.v3i1.826
Taopik, I., Supriatna, E., & Yuliani, W. (2023). UJI VALIDITAS DAN RELIABILITAS . ANGKET INTERAKSI SOSIAL. FOKUS, 6(4).
Wahyu, A. (2020). Uji Validitas dan Reliabilitas Alat Ukur SG Posture Evaluation. Issue 2.
Yogascitra Naufal, Neni Yulianita, & Anne Maryani. (2023). Makna Diri dan Branding Fotografer. Komversal, 5(2), 187–202. https://doi.org/10.38204/komversal.v5i2.1077
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 OIKOS: Jurnal Kajian Pendidikan Ekonomi dan Ilmu Ekonomi

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.